W ciągu całego roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków. O ich wpływie na nasze zdrowie opowie na najbliższym spotkaniu Klubu Zdrowia w Gorzowie Wielkopolskim prelegentka Katarzyna Wolińska. Wstęp wolny.
Po wakacjach wracają cykliczne, bezpłatne spotkania gorzowskiego klubu zdrowia. Wrześniowe zajęcia będą poświęcone szkodliwym dodatkom do żywności. W dzisiejszych czasach coraz trudniej o proste, nieprzetworzone, pełnowartościowe produkty, które powinny być podstawą diety. W ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków, a przez ostatnie dwadzieścia lat ilość chemii uszlachetniającej nasze jedzenie wzrosła około trzykrotnie. Regularnie spożywanie wysoko przetworzonej żywności może powodować liczne dolegliwości, zaczynając od zgagi, alergii, a na nowotworach żołądka i jelita grubego kończąc.
Klub Zdrowia działający przy gorzowskiej filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej zaprasza mieszkańców Gorzowa na wykład pt. „Szkodliwe dodatki do żywności”. Prelegentka Katarzyna Wolińska przybliży zagadnienie, omawiając budowę konkretnych substancji chemicznych i ich działanie na ludzki organizm. Przekaże też praktyczne wskazówki, w jaki sposób dokonywać wyborów wśród współczesnej żywności, pełnej toksycznych związków. Po wykładzie organizatorzy zapraszają na degustację potraw wegetariańskich.
Spotkanie odbędzie się w niedzielę, 28 września w siedzibie filii ChSCh w Gorzowie Wielkopolskim, przy ul. Jagiełły 5a. Początek spotkania o godzinie 17.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.